In de liefde willen we alleen een kind van- en met iemand die aan al onze eisen voldoet. Bedenk zelf, waar screen jij jouw (potentiële) partner op? Verdient een wensmoeder én een donor niet dezelfde keuzevrijheid?
Niet al te lang geleden is er een verbod gekomen waardoor donoren van vruchtbaarheidsklinieken niet langer discriminerende voorwaarden mogen stellen over naar wie hun zaad gaat. Voorwaarden over seksuele gerichtheid, godsdienst, ras, nationaliteit of burgerlijke staat zijn niet langer toegestaan. Vanuit de positie van de kliniek, die alleen werkt met onbekende donoren, is dit begrijpelijk.
Echter mijn vraag is: ‘Als jij donor zou zijn, welke voorwaarden voor wensmoeders zou jij hebben’?
Moet een donor juist niet méér keuzevrijheid krijgen bij het selecteren van wensmoeders? Zou het meer mannen bewegen om donor te worden wanneer zij de wensmoeder kunnen ontmoeten, leren kennen en misschien zelfs een kleine rol op de achtergrond kunnen spelen? Een gunfactor groeit door ontmoeting en een persoonlijke verbinding.
Deze verandering zou ook groots zijn voor nog iemand, het (ongeboren) kindje. Hij of zij heeft zo namelijk ook de keuzevrijheid om de biologisch vader te leren kennen, vanaf jongs af aan. Er zal duidelijkheid zijn voor het kindje en afstammingsvragen spelen niet langer een rol.
(Potentiële) donoren, jullie zijn welkom bij One Wish.
Team One Wish