Laatstekansmoeders. Over vrouwen wachten steeds langer met eerste kind

16 oktober '17

Bron: Ad.nl

Vrouwen zijn een kei geworden in uitstellen. Steeds vaker wachten ze tot hun 35ste of zelfs hun 40ste met het krijgen van hun eerste kind, blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vrouwen volgen inmiddels meer dan mannen een academische opleiding en maken die ook af. Die kennis willen ze gebruiken

In de jaren vijftig werd een kind na je 35ste het nakomertje genoemd, of zoals ze dat in België zo mooi noemen: het dessertkindje. Vrouwen die op oudere leeftijd pas hun eerste kind kregen waren er maar weinig, zo’n 7 procent. Dit aantal is de afgelopen decennia geëxplodeerd. In 2015 kreeg 29 procent van de 35-plus moeders hun eerste spruit, omgerekend bijna 12 duizend baby’s.

Het groeiend aantal oudere moeders heeft volgens hoofddemograaf Jan Latten van het CBS alles te maken met hun uitstelgedrag. ,,Vrouwen volgen inmiddels meer dan mannen een academische opleiding en maken die ook af. Die kennis willen ze gebruiken”, zegt Latten. In eerdere studies van het CBS naar gezinsvorming geven vrouwen zelf ook aan ze bang zijn dat hun moederschap hun carriere in gevaar zal brengen. Ook twijfelen ze langer of ze wel de geschikte partner hebben gevonden met wie ze een gezin willen stichten. Latten: ,,Omdat vrouwen maatschappelijk gezien sterker in hun schoenen staan, zijn ze ook kritischer geworden in het vinden van een partner. Dat zorgt ook voor uitstel van gezinsvorming.”

De oudere moeders hebben vaak hun werk/ privé al op een rijtje, waardoor ze meer energie overhouden voor bijvoorbeeld sociale contacten

Jesper Rözer, UvA

Voordelen
Aan al dit getreuzel kleven ook nadelen. Vrouwen zijn na hun 35ste minder vruchtbaar en worden vaker met medische ingrepen pas zwanger. Ook lopen zij een hogere kans op genetische afwijkingen en complicaties bij de bevalling.

Maar op sociaal vlak heeft een oudere moeder vooral voordelen, zegt socioloog Jesper Rözer aan de Universiteit van Amsterdam. Hij promoveerde eerder dit jaar op de beïnvloeding van verlaat ouderschap op het sociale leven. Wat blijkt: oudere moeders hebben een rijker sociaal leven dan jonge moeders. Ze hebben beter contact met de buren, wonen vaak in een kindvriendelijke omgeving en hebben vaker een stabiele relatie.

,,Jongere moeders moeten vaker twee belangrijke gebeurtenissen combineren: de studie of eerste baan in combinatie met de opvoeding”, aldus Rözer. ,,De oudere moeders hebben vaak hun werk/ privé al op een rijtje, waardoor ze meer energie overhouden voor bijvoorbeeld sociale contacten.”

Dertig
In totaal werden in 2015 bijna 171 duizend kinderen geboren. De Nederlandse vrouw wordt gemiddeld op 30-jarige leeftijd moeder. Deze dertigers hebben vaker een partner dan de stijgende groep 40plussers die dan pas het eerste kind krijgt. Latten van het CBS: ,,De veertigplussers worden ook wel de laatstekansmoeders genoemd. Zij kiezen er vaker voor om bewust alleenstaande moeder te worden.”

Die vrouwen moeten er volgens socioloog Rözer rekening mee houden dat ze minder beroep kunnen doen op de eigen ouders. ,,Wanneer je pas op je 40ste pas zwanger wordt, zijn zij minder in staat op de kleinkinderen te passen.”

Lees hier het verhaal van Rory die op haar veertigste haar eerste kind kreeg.