Vraag & Antwoord

One Wish is voor velen een nieuw concept. Daarom lichten we enkele essentiële, niet-alledaagse begrippen toe die terugkerend op onze website gebruikt worden;

Wensouder
Een volwassene met een kinderwens. One Wish is er voor wensouders zonder een partner waarmee zij deze wens op een biologische manier kunnen of willen vervullen.

Co-ouder
Dit is een wensouder die de opvoeding in kleine of grote mate deelt met een andere co-ouder. Bij One Wish zijn de co-ouders ook de biologisch ouder van het kind. Zij stemmen het co-ouderschap af nog vóór de geboorte van hun kind. De co-ouders hoeven geen liefdesrelatie met elkaar te hebben en ook hoeven zij niet in hetzelfde huis te wonen. Zij delen in afstemming wel in kleine of grote mate de opvoeding, zorg, financiële lasten en het geluk bijkomend aan de opvoeding van het kind.

Donor
Hiermee wordt een zaad- of spermadonor bedoeld. Bij One Wish is enkel sprake van de zogeheten C-donoren. De donor kent zijn ontvanger(s) en de ontvanger(s) kent/kennen de donor. Het kind hoeft dus niet, zoals bij B-donoren , te wachten tot de leeftijd van 16 jaar, om de gegevens van zijn/haar biologische vader te achterhalen. Dit is in de meeste gevallen wel zo bij ziekenhuizen en klinieken, die alleen B-donoren werven. Bij C-donoren is er sprake van een beperkte rol op de achtergrond, zonder opvoedende rol. Hierin onderscheidt One Wish dan ook de donoren van de co-ouders. Bij co-ouderschap kiezen jullie samen voor ouderschap mét in kleine of grote mate gezamenlijke opvoeding.

Let op: One Wish biedt geen mogelijkheid voor het aanbieden als- en zoeken naar een draagmoeder of eiceldonor.

Biologisch verwantschap / biologisch ouder
In onze context betekent dit dat een kind het DNA draagt van zijn of haar 2 biologische ouders. Dit zijn degenen wiens geslachtscellen het kind hebben doen ontstaan.

VRAAG & ANTWOORD

Hoe komt een bevruchting tot stand voor leden van One Wish?

Het fundamentele concept achter One Wish is dat we een netwerk bieden waar leden andere gelijkgestemde mensen kunnen vinden die een ouder willen worden voor een kind. Er zijn vele manieren een ouder te kunnen worden, One Wish helpt onze leden met het vinden van iemand die zijn of haar kinderwens wil vervullen op een soortgelijke manier. One Wish laat deze leden met elkaar in contact komen en zij beslissen wat de meest passende manier is voor hen om verder te gaan.

De meeste bevruchtingen komen tot stand via zelf-inseminatie middels een spuitje, dit betekent dat de wensouder(s) het zaad zelf inbrengen nadat de donor zijn zaad doneert in een potje. Doneren via de natuurlijke weg bestaat niet, dan is de man namelijk de ‘verwekker’. One Wish biedt géén plek voor de weinige wensouders en donoren die hiervoor open staan.
Lees hier meer over de medische aspecten  en mogelijkheden rondom bevruchting.

Ik kom op internet diverse andere sites tegen waar ik een oproep kan plaatsen of lezen, wat maakt One Wish anders dan deze sites?

One Wish is een platform gestart dat zich focust op bewustwording, informatievoorziening en connectie rondom wensouderschap en donorschap.
Via One Wish kun je met behulp van een profiel een transparant en duidelijk beeld krijgen van wensouders en donoren. We realiseren ons dat een visueel beeld plus een beschrijving van iemands persoonlijkheid en wensen, erg belangrijk is bij de zoektocht naar de biologisch ouder van je toekomstig kind. Om deze reden werken wij met volledige profielen, lees je een uitgebreide beschrijving, kun je zoekfilters gebruiken (o.a. woonplaats, gewenst ouderschap) en zie je van leden één of meerdere foto’s. Hierdoor vergroot je de kans op een match en ben je véél minder tijd kwijt tijdens je zoektocht. Je zult veel tijd en aandacht willen investeren om iemand goed te leren kennen, voordat je de stap naar een poging tot zwangerschap wilt maken. Het is zonde om tijd te investeren in iemand die niet past bij jouw wens.
Daarnaast is er One Wish er voor alle wensouders, ongeacht hun geaardheid of relatiestatus.

Is One Wish vergelijkbaar met een zaaddonorkliniek?

Nee. Mensen die lid worden van One Wish zijn op zoek naar iemand met wie zij samen hun kinderwens kunnen vervullen. Zij zoeken dus iemand die in mindere- of meerdere mate betrokken is. One Wish is er om een duidelijk beeld te geven van wie die ander is, waar zij naar op zoek zijn en welke waarden zij belangrijk vinden bij hun zoektocht naar een co-ouder of donor.
Daarnaast werken Nederlandse zaaddonorklinieken alleen met anonieme opspoorbare donoren (B-donoren). Bij One Wish is enkel sprake van de zogeheten C-donoren. De donor kent zijn ontvanger(s) en de ontvanger(s) kent/kennen de donor.

Waarom moet ik betalen voor One Wish?

Jouw bijdrage als betaald lid is nodig om het (ongesubsidieerde) platform te hosten, informatie up-to-date te houden en te zorgen dat dit waardevolle platform blijft bestaan én groeit.

De missie van One Wish is om wensouders en donoren op persoonlijke wijze met elkaar in contact te brengen. We creëren hiermee een alternatief voor anoniem donorschap. Steun daarom One Wish.

Wanneer mensen hun match hebben gevonden via One Wish, waarom besluiten zij dan niet samen een liefdesrelatie te starten en een kindje proberen te krijgen?

De gezamenlijke kinderwens is wat mannen en vrouwen doet samenkomen op One Wish. Er is echter niets wat een mogelijke (romantische) relatie tegenhoudt. Ons primaire doel is het creëren van een community voor potentieel geweldige ouders en tegelijkertijd het wegnemen van de druk om eerst een liefdespartner te moeten vinden, voordat je aan kinderen kunt beginnen. In een samenleving die in veel vormen individualistisch is, hoeft ouderschap niet iets te zijn dat je alleen doet, zelfs wanneer je geen liefdespartner hebt.

Want als zoveel mensen een kinderwens hebben en elkaar niet kunnen vinden wanneer zij er klaar voor zijn, waarom brengen we hen dan niet samen in een passende vorm? Leden kiezen bewust voor een donor of voor co-ouderschap, waarbij zij in co-ouderschap de opvoeding, zorg, financiën en het geluk dat komt kijken bij het opvoeden van een kind – samen delen.

Wat doet One Wish?

One Wish is een community van mensen met een kinderwens, maar voor wie kinderen krijgen niet vanzelfsprekend is. Wij zijn er o.a. voor singles of koppels die hun kinderwens niet samen kunnen of willen vervullen.

One Wish creëert online een omgeving waarin wensouders geïnformeerd worden over co-ouderschap en niet-anoniem donorschap. Er zijn vele manieren om kinderen te krijgen, One Wish helpt onze leden met het vinden van iemand die zijn of haar kinderwens wil vervullen op een soortgelijke manier. We bieden een bibliotheek met medische en juridische informatie en delen ervaringen en verhalen, waardoor jij wijzer kunt worden over co-ouderschap, donorschap, familie constructies en jezelf.

One Wish brengt wensouders wereldwijd op een persoonlijke manier met elkaar in contact en geeft donoren een gezicht. Wensouders krijgen sturing op met wie zij hun kinderwens willen gaan vervullen. Tegelijkertijd respecteert One Wish met deze verpersoonlijking van donorschap de primaire behoefte van ieder kind om te weten uit wie zijn of haar leven voortkomt.

Wat is het verschil tussen een co-ouder en een donor?

Het belangrijkste verschil is de andere persoon die betrokken is bij de opvoeding van jouw/jullie kind. Een co-ouder is iemand die de opvoeding in kleine of grote mate deelt met een andere co-ouder. Wanneer je via One Wish een co-ouder ontmoet dan kunnen jullie ervoor kiezen om samen jullie kinderwens te vervullen, in dat geval zijn jullie óók de biologisch ouder. Als co-ouders hoeven jullie geen conventionele liefdesrelatie met elkaar te hebben, ook hoeven jullie niet in hetzelfde huis te wonen. Jullie delen in afstemming wel in kleine of grote mate de opvoeding, zorg, financiële lasten en het geluk bijkomend aan de opvoeding van het  kind.

Een spermadonor heeft een beperkte rol op afstand zonder opvoedende rol. Bij One Wish is enkel sprake van de zogeheten C-donoren. De donor kent zijn ontvanger(s) en de ontvanger(s) kent/kennen de donor.

Co-ouderschap zorgt over het algemeen (maar niet per definitie) voor meer steun bij de opvoeding van een kind, omdat het bestaat uit twee ouders die fysiek, financieel en emotioneel aanwezig zijn. Echter een alleenstaande ouder kan deze steun ook vinden bij iemand anders uit zijn of haar netwerk, zoals familie en vrienden. Er blijkt juist een groeiende behoefte aan het vergroten van een netwerk voor een kind, zoals vroeger gebruikelijk was.

Lees hier meer over de mogelijkheden van co-ouderschap.

Wat voor soort leden kan ik verwachten op One Wish?
  • (Single) vrouwen / wensmoeders die op zoek zijn naar een co-ouder of donor.
  • (Single) mannen / wensvaders die op zoek zijn naar een wensmoeder/co-ouder.
  • Stellen van hetzelfde geslacht die op zoek zijn naar een co-ouder of niet-anonieme donor.
  • Stellen waarbij één van de twee onvruchtbaar is, (nog) geen kinderen wil of niet méér kinderen wil.
  • Mannen die niet-anoniem spermadonor willen zijn en open staan voor een beperkte rol in het leven van het kind zonder opvoedende rol.
  • Mannen en vrouwen die op zoek zijn naar medische en juridische informatie, nieuws en verhalen over co-ouderschap en ‘niet-anoniem’ donorschap.

Let op: One Wish biedt géén mogelijkheid voor het aanbieden als- en zoeken naar een draagmoeder of eiceldonor.

Zijn de leden op One Wish onderzocht op hun gezondheid en vruchtbaarheid?

One Wish is een ontmoetingsplatform voor wensouders en niet-anonieme donoren. Wij zijn geen kliniek en handelen niet in medisch materiaal. One Wish stimuleert alle leden een gezondheidsonderzoek te ondergaan. Bespreek het onderwerp onderzoek & testen tijdens de kennismakingsfase met de donor, wensmoeder of wensvader.
Lees meer over de aanbevelingen en onderzoeksmogelijkheden bij medische informatie in de bibliotheek.