Bron: AD.nl
In Vlaanderen start volgende week een nieuwe datingshow: niet om een romantische partner te vinden, maar om een kinderwens te realiseren. In Ik wil een kind gaat de Vlaamse zender VTM vanaf 18 oktober op zoek naar singles of koppels die graag een kind willen, maar er om de een of andere reden geen kunnen krijgen en dus op zoek zijn naar een andere alleenstaande of koppel. Experts zien heel wat voordelen aan deze vorm van bewust co-ouderschap. ,,Het welzijn van het kind is soms meer gegarandeerd dan in een traditioneel gezin.”
Presentatrice Dina Tersago geeft toe dat ze een momentje nodig had om te begrijpen wat het programma inhoudt toen ze gevraagd werd het te presenteren. ,,Tot ik de uitleg kreeg wat bewust co-ouderschap eigenlijk is: toen besefte ik dat ik zelf ook verhalen ken van mensen die dat doen. Een homokoppel en een lesbisch koppel, die samen besloten om een kind te maken en dat op te voeden.”
Co-ouders kunnen ook twee alleenstaanden zijn die geen partner hebben om een kind mee op de wereld te zetten. Of een koppel enerzijds en een alleenstaande anderzijds. Het gaat om twee partijen die beslissen om samen een kind te maken en het op te voeden, zonder dat er een romantische relatie tussen die twee partijen is. Alle personen nemen de rol van ouder op zich, zelfs al zijn ze niet de biologische ouders. Zo is het dus mogelijk dat een kind wordt grootgebracht door twee koppels, zijnde vier verschillende ouders.
Tersago. ,,Ik hoop dat zoveel mogelijk mensen met een open blik naar het programma gaan kijken, maar ik begrijp dat ze tijd nodig hebben om aan het idee te wennen. Verandering heeft voeten in de aarde, dus dat mag wat tijd kosten. Mensen mogen kritische vragen stellen.”
Op maandag 18 oktober start de zoektocht naar wensouders op de Vlaamse televisie. Als mensen zich aanmelden, willen de programmamakers hen volgen in een begeleidingstraject waarin ze in de eerste plaats kunnen achterhalen of bewust co-ouderschap iets voor hen is. ,,Want wie vandaag aan co-ouderschap denkt, moet alles zelf uitzoeken. Er bestaat geen kader voor”, zegt Lander Kennis, eindredacteur bij de Vlaamse zender. ,,Wij hopen daar verandering in te brengen, door wensouders te laten begeleiden door verschillende experts. Zo is er onder meer de Nederlandse Sara Coster, die zelf al lang aan co-ouderschap doet en nu kinderwenscoach is. Zij gaat potentiële co-ouders niet alleen vragen hoe ze hun kind willen opvoeden maar ook kijken waar het eventueel kan botsen: ‘Stel dat het de eerste schooldag is voor je kind, maar het is die week niet bij jou: ga je dan ook aan de schoolpoort staan?’’’
Daarnaast wil het programma wensouders ook de kans geven om andere co-ouders te ontmoeten. ,,Natuurlijk zou het fijn zijn als we op het einde van het programma zwangere co-ouders kunnen tonen, maar het is niet onze bedoeling een geboorteprogramma te maken”, zegt Kennis. Dina Tersago benadrukt dat alles in het tempo van de wensouders zal gebeuren. ,,We willen daar helemaal niet lichtzinnig mee omgaan, want het gaat tenslotte om kinderen. Het programma wordt dus een lang traject, zonder timing of strikte deadlines als in: je moet nu beslissen of je bij elkaar past.” Het is dus zeker geen experiment als Married at First Sight.
Een van de experts die aan het programma meewerkt, is professor Ann Buysse, gezinspsycholoog aan de UGent. Ze is vertrouwd met bewust co-ouderschap maar zegt dat eigenlijk niemand weet hoeveel mensen in die gezinsvorm leven. Juridisch bestaan er maar twee ouders. ,,Maar ik vind het belangrijk dat we praten over deze gezinsvorm, zodat we kunnen tonen hoe mooi en tegelijk complex die is.”
,,Ouders moeten goede afspraken met elkaar maken, alles praktisch georganiseerd krijgen en het dan vaak nog eens uitleggen aan de buitenwereld: dat is soms ingewikkeld. Maar doordat ze op voorhand stevig nadenken over opvoeding en vaak op papier zetten wat ze gaan doen wanneer ze niet meer met elkaar kunnen opschieten, is het welzijn van het kind soms meer gegarandeerd dan in een traditioneel gezin, waarin koppels af en toe een kind krijgen zonder erbij na te denken.”
Dat een kind meer dan twee ouders heeft, hoeft volgens Buysse geen nadeel te zijn. ,,Integendeel: hoe meer ouderfiguren, hoe meer personen bij wie het steun kan vinden. Net zoals een kind ook met bepaalde problemen soms liever naar zijn grootouders dan zijn ouders stapt. Dat wil daarom niet zeggen dat het zijn eigen ouders minder graag ziet, blijkt uit onderzoek. Kinderen kunnen heel goed omgaan met meerdere ouderfiguren.”
De programmamakers zijn erg benieuwd naar de reacties op de eerste aflevering. ,,We hebben er geen flauw benul van hoeveel wensouders zich zullen aanmelden”, zegt Dina Tersago. ,,Het is een heel spannend project, omdat we weten waar we beginnen, maar niet met welk programma we zullen eindigen.”